Descargar
Aula BGT
127 4 23

Distancia

2,46 km

Desnivel positivo

103 m

Dificultade técnica

Fácil

Desnivel negativo

103 m

Altitud máxima

198 m

Trailrank

41

Altitud mínima

103 m

Trail type

Circular

Coordenadas

90

Fecha de subida

26 de mayo de 2020
Compartir
-
-
198 m
103 m
2,46 km

Vista 402 veces, descargada 14 veces

preto de Argentona, Catalunya (España)

L'Iu i les fonts: Una aventura plena de misteris envolta les fonts de la Serralada Litoral... Us atreviu a endinsar-vos-hi? Acompanyarem l'Iu en aquest conte. A cada font ens proposarà una prova molt important a superar. (A partir de 5 anys)

Quan acabem tot l'itinerari i totes les proves aconseguirem el diploma d'exploradors del Parc de la Serralada Litoral.

Què farem?

Descobrirem el Parc de la Serralada Litoral. Descobrirem com cuidar-lo, respectar-lo i protegir-lo, els animalons que hi podem trobar, les plantes que ens poden ajudar,... i ho farem a través dels contes, uns contes especials ambientats al Parc de la Serralada Litoral i on a cada capítol els protagonistes d'aquests ens proposaran un repte per poder seguir amb la història quan l'aconseguim superar.

Com ho farem?

Cada conte té el seu propi itinerari. Es pot anar seguint des de Wikilock podeu trobar els diferents punts on seguir-lo i no perdre el camí. A l'inici de l'itinerari trobeu el primer punt del track on hi ha la introducció del conte amb el primer capítol. Després, haureu d'anar seguint l'itinerari i, a cada parada indicada en el track, llegir el nou capítol del conte. Anireu seguint capítol a capítol fins arribar al final d'aquest. Després només haureu de seguir l'itinerari fins el punt inicial.

Com són els contes?

Cada conte estarà plenament ambientat en el Parc de la Serralada Litoral. Els seus protagonistes acompanyaran a les famílies a una completa descoberta i a cada capítol proposaran un repte a superar. Aquests reptes no suposaran haver de portar cap material addicional per a poder realitzar-los.

L'objectiu d'aquests contes és acostar el Parc a les famílies, en especial als infants, els quals s'animaran a seguir les aventures tot seguint els itineraris proposats. Els contes són una manera lúdica i divertida de gaudir el bosc tot respectant-lo aprenent. A través dels contes no només coneixerem el Parc de la Serralada Litoral, sinó que també aprendreu a respectar-lo per així preservar-lo entre tots.

Quins contes són?

Els contes proposats estan creats especialment per a l'ocasió, són contes originals d'Aula BGT.

* Oriol l'Esquirol: A través de les aventures de l'Oriol, coneixerem la fauna i flora que s'amaga al Parc de la Serralada del Litoral i com podem ajudar a preservar-la. (A partir de 3 anys) (Premià de Dalt - Ruta de l'Esquirol)

* L'Iu i les fonts: Una aventura plena de misteris envolta les fonts de la Serralada Litoral... Us atreviu a endinsar-vos-hi? Acompanyarem l'Iu en aquest conte. A cada font ens proposarà una prova molt important a superar. (A partir de 5 anys)

A qui estan destinats?

Els contes del Parc de la Serralada Litoral estan destinats a famílies, a grups interessats, a escoles, a esplais, a caus i a qualsevol persona interessada en els contes i en els itineraris.

Els contes proposats estan destinats a per als infants, però realment no tenen edat, qualsevol persona o grup de persones interessades poden realitzar l'itinerari seguint-lo.
Waypoint

Inici

Waypoint

Capítol 1: Font Picant

1. La font Picant Coneixeu el Bruixot de les Fonts? Segur que n'heu sentit a parlar alguna vegada, es diu Iu... Ningú l'ha vist mai, no li agrada gaire la gent. Des del seu amagatall i des de fa segles protegeix i cuida el bosc i les fonts dels diferents perills que els poden destruir. És el seu bruixot protector. Ahir, però, va decidir fer una reunió ancestral d'urgència amb els representants dels habitants del bosc on els va comunicar que ja no volia protegir més el bosc i les fonts. Sembla que s'ha cansat dels humans, diu que cada dia destrueixen més i coneixen menys el bosc. Ja no pot fer tanta feina, és una feina massa pesada. De fet, està tant i tant enfadat, que ha decidit fer un encanteri al bosc: tots els mals que arribin al bosc els multiplicarà per 1000! Perquè així, quan el bosc hagi desaparegut, els humans s'adonaran de com el necessitaven i el poc que l'han cuidat. Els habitants del bosc van explicar al bruixot Iu que tot això no era cert del tot... que no tots els humans feien malbé o es desinteressaven pel bosc i les fonts. Oi que no? Van arribar a un acord amb el bruixot: si trobaven humans que poguessin demostrar que estimen, respecten i coneixen el bosc, el bruixot desfaria l'encanteri tan terrible que havia fet i així es salvaria el bosc de la total destrucció! Us atreviu a ser vosaltres els humans que ajudin a desfer l’encanteri de l’Iu i salvar el bosc i les fonts? Amics, seguiu el camí de les fonts. Anireu trobant diferents missatges que us ha deixat el bruixot Iu. En aquests missatges trobareu les proves i enigmes que ha preparat per a que pugueu demostrar que us estimeu el bosc i les fonts igual que l’Iu i els habitants del bosc. Per començar... quins són els principals perills que causen els humans al bosc?
Waypoint

Capítol 2: Font del Camí

2. La font del Camí “Sóc l’Iu, el bruixot protector del bosc i les fonts. Espero que hagueu sentit a parlar de mi. Sembla que heu estat els escollits per demostrar que puc tornar a confiar en els humans. Per a què així sigui, haureu de passar unes proves on m’haureu de convèncer que estimeu, coneixeu i respecteu el bosc i les fonts. Vull poder confiar en vosaltres de nou, però no us ho penso posar fàcil. Ho aconseguireu? La primera d’aquestes proves serà una prova visual per demostrar que us fixeu en el vostre entorn més immediat: un de vosaltres agafarà una pedra a l’atzar i l’amagarà a la seva mà. Aleshores, us la mostrarà durant cinc segons. Us haureu de fixar molt bé en la seva mida i la seva forma. Quan passi aquesta estona, tancarà la mà de nou i no la podreu tornar a veure. És el vostre torn: haureu de cercar la pedra més similar de mida i forma a la que heu vist. Quan la tingueu, podreu comparar-les i veure si heu encertat. Després de la pedra, serà el torn d’un tronc i també d’una fulla. I recordeu que en cap cas heu d’arrencar cap d’aquests elements de la natura viva. Sempre hauran de ser elements que trobeu a terra. I un cop passada la prova, els haureu de tornar a deixar a terra. Quan hàgiu superat aquesta prova visual podreu seguir el camí fins la propera font on hi trobareu un altre missatge amb un nou repte.” Iu, el bruixot
Waypoint

Capítol 3: Font de les Sureres

3. La font de les Sureres "Bé, veig que heu sigut prou bons amb la prova de la vista i heu pogut seguir endavant... heu sigut bons observadors! Espero que les properes proves també les pugueu superar igual de bé i que pugueu arribar fins al final del camí. Als boscos no només coneixem els diferents elements que ens envolten per la vista. També són molt importants la resta dels nostres sentits, com ara el tacte o l’olfacte. És per aquest motiu que en aquesta font us proposo el següent repte on haureu de sentir que formeu part de la natura. Cada un de vosaltres recollirà cinc elements diferents que trobi pels voltants. Aquests elements hauran de ser reconeguts pels vostres companys d’aventura sense obrir els ulls. I com ho faran? Doncs amb les habilitats que puguin tenir amb la resta de sentits. Podran tocar i olorar els diferents elements per aconseguir encertar de quins es tracta. Amb aquesta prova teniu l’ocasió de demostrar-me que realment coneixeu i teniu ganes de descobrir moltes més coses amb tots els vostres sentits. En sereu capaços? Quan hàgiu superat aquesta prova podreu seguir el camí fins la propera font on hi trobareu un altre missatge amb un nou repte.” Iu, el bruixot
Waypoint

Capítol 4: Font de l'Esquirol

4. La font de l’Esquirol "Vaja, resulta que els habitants del bosc han sabut trobar un grup força eixerit! A veure si ara també sou tant espavilats... M'haureu de demostrar que realment us importa el bosc, que us agrada, que el coneixeu, que connecteu amb ell i que sou bons observadors. I tot això m’ho haureu de demostrar en aquesta font amb els ulls tancats de nou! Us hi atreviu? El repte consisteix en fixar-vos en el vostre voltant durant uns instants, amb un o dos minuts n’hi ha prou. En aquest temps haureu d’intentar memoritzar i connectar amb el màxim de detalls possibles. A continuació un de vosaltres haurà de tancar els ulls i la resta li fareu preguntes sobre què és el que ha vist. Per exemple: on és el sol? Quin tipus d’arbres hi ha a la seva dreta? De quin color és el camí? Com és la font?... Totes les preguntes que pugueu fer des de la vostra intensa observació. Un cop fetes totes les preguntes, el que tingui els ulls tancats els podrà obrir i podreu comentar plegats totes les coses observades i descobertes. Us adonareu que no és el mateix veure que mirar. La natura està plena de sorpreses, però s’ha de saber trobar-les i observar-les. Encara que hi hagi alguna cosa davant mateix nostre, no sempre és fàcil veure-la. Quan hàgiu superat aquesta prova podreu seguir el camí fins la propera font on hi trobareu un altre missatge amb un nou repte.” Iu, el bruixot
Waypoint

Capítol 5: Font del Grup

5. La font del Grup "Sembla que us esteu resistint als meus poders... no pot ser! Sé que us esteu acostant al meu cau, esteu arribant a la font del Ferro. Abans d'arribar-hi, però, haureu de superar una darrera prova. Us haureu fixat que un dels elements del bosc que més es repeteix i que més destaca per les seves dimensions són els arbres. N’hi ha de més alts o més baixos, de més gruixuts o més prims, de fulles més grosses o més petites, d’escorces més rugoses o més llises, que tenen les arrels més sortides o més enterrades... n’hi ha de diferents espècies i dins d’aquestes mateixes espècies també hi podem trobar moltes diferències: diferents tipus de pins, diferents tipus d’alzines,... Fixeu-vos en els arbres que us envolten, n’hi ha diversos. Observeu atentament els detalls del que més us agradi i del que sentiu que més us atrau. A continuació, cadascun de vosaltres haurà d’imitar aquest arbre: haurà de representar la forma d’aquest amb el seu cos, els seus braços o les seves cames. La resta, com a bons observadors que heu demostrat ser a les anteriors proves, haureu d’encertar quin dels arbres que us envolten s’està imitant. Cadascun de vosaltres haurà de fer el mateix procediment. Aconseguireu imitar i encertar molts arbres? Quan hàgiu superat aquesta prova podreu seguir el camí fins la propera font on hi trobareu un altre missatge amb un nou repte.” Iu, el bruixot
Waypoint

Capítol 6: Font del Ferro

6. La font del Ferro “Si heu arribat fins aquí és perquè sou dignes de descobrir la meva màgia i els meus misteris. Només les ànimes pures i respectuoses amb el bosc, les fonts i el medi ambient que els envolta poden haver superat totes aquestes proves que us he posat. Els habitants del bosc han pogut trobar un grup de persones que m’heu demostrat que realment encara puc confiar en alguns humans. Espero que en molts més dels que jo imaginava. Heu demostrat que estimeu el bosc tant com jo i és per aquest motiu que podré alliberar el bosc de l’encanteri que li havia fet. Abans, però, haureu de cercar el vostre propi amulet de la bona sort i protecció del bosc. Al voltant d’aquesta màgica font el podreu trobar. I com sabreu quin és? Notareu que us crida... igual és una pedra, un pal, una fulla... Aquest amulet us acompanyarà i us farà recordar la importància del que heu fet avui: alliberar el bosc demostrant que l’estimeu, el respecteu i el coneixeu com es mereix. Espero que continueu així sempre més i només canvieu per millorar més encara aquestes qualitats cap al bosc que teniu. I, sobretot, que transmeteu aquest respecte, estima i coneixements del bosc als vostres amics i familiars. D’aquesta manera, cada vegada seran més les persones que vulguin protegir i no fer malbé el bosc.” Iu, el bruixot

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta