Coordenadas 332

Fecha de subida 22 de marzo de 2019

-
-
541 m
478 m
0
1,4
2,8
5,57 km

Vista 50 veces, descargada 0 veces

preto de Centelles, Catalunya (España)

Aquesta ruta consistirà en una passejada d'uns 5 km i mitg que començarà al punt jove el PIPA de Centelles.
Tot seguit passarem pel Palau dels Comptes i després per l'esglèsia del Socós.
Quan l'haguem passat ens dirigirem cap a una de les zones més "rurals" de Centelles i passarem pel Purgatori, la font grossa i el molí de la llavina. Tornarem pel mateix lloc i acabarem la caminada a la plaça 1 d'octubre.
Waypoint

palau dels comtes

És un palau renaixentista construït en el segle XVI inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i protegit com a bé cultural d'interès nacional. El seu estat actual, tenint en compte quan va ser construït, per fora té un aspecte impecable. Aquest edifici té grans dimensions i està situat al centre de Centelles. Als quatre angles superiors de l'edifici hi ha petites torres de guàrdia.Sobre la porta principal hi ha un escut d’armes subjectat per àngels. La construcció d'aquesta casa comtal, abans del 1530, va configurar la plaça nova. Es va refer després de la Guerra de Successió. L'any 1810, en la guerra de la Independència, la casa va ser molt maltractada i actualment té més aspecte d'una caserna que de residència.
Waypoint

la font grossa

Datada d’entre el segle IX-X, que és quan trobem els primers escrits on hi consta Aquesta Font, es tracta d’una surgència natural que néix sota unes roques. L’aigua raja per dos brocs, pero quan surt amb molta abundància cau per varis punts. Aquesta es canalitza a través d’uns petits recs fins un seguit de piques. Segons es diu, estàven condicionades des d’antic pel tractament de la llana. En aquesta font, a principis del segle passat es reunien les famílies per celebrar fontades o aniversaris, com és un lloc molt humit i fresc, era molt freqüent trobar un gran nombre de gent durant l’estiu, sobre tot els dies festius.Disposa en les seves rodalies d’un seient gran de pedra.
Waypoint

purgatori

El salt del purgatori té una alçada de 15 metres i està recoengut dins del llibre "Curiositats Naturals a prop de Barcelona", de Josep Mauri Portolès. Hi ha un camí que baixa fins a baix del salt i on es pot passar per darrere de la caiguda d'aigua. Com Centelles no és un poble on hi hagin gaires plujes, el cabal que porta la cascada no és gaire gran, però si es va després d'uns quants dies de pluja, es pot disfrutar de la bellesa del salt.
Waypoint

capella de Socós

Es tracta d'una Església construïda a la primera meitat del segle XVI, dedicada a la Mare de Déu del Socors. L'església consta d'una nau de planta rectangular de dimensions petites. La porta és d'estil clàssic i a la façana principal es troba un portal amb columnes triangulars estriades i deteriorades. L'església consta d'una nau de planta rectangular de dimensions petites. Els murs són de pedra grisenca i la capçalera recta es troba il·luminada per un òcul a la part alta. També hi podem trobar un coronament en arc de mig punt que conté una campana, coberta per una teulada amb una creu al cim de pedra. L'any 1983 va ser restaurada.
Waypoint

El molí de la Llavina

És un dels molins medievals més ben conservats de Catalunya. El formen dos molins, un de fariner i l’altre de draper, que articulen el conjunt d’edificacions i el conjunt d’infraestructures hidràuliques, que inclouen la totalitat del molí fariner (edificis, basses, mecanismes, etc.) i la bassa del molí draper. El molí de la Llavina data, com a mínim, de l’any 1040, segons un document que sembla parlar de l’antecessora de la construcció actual. Es té constància del canvi de mans al llarg de l’edat mitjana fins que l’any 1497 passa a mans del primer Llavina, família que el manté fins al dia d’avui. La família Llavina ofereix una visita guiada pel molí.
Waypoint

Plaça 1 d'Octubre

La plaça actualment coneguda com a plaça de l'1 d'octubre, ha passat per una llarga sèrie de noms; antigament el mateix espai portava el nom de Carrero Blanco, Vapor i Àngels. La plaça té un monument dedicat als centellencs caiguts per la guerra civil, amb la inscripció "A tots els centellencs morts durant la guerra de 1936-1939." El nom que porta actualment va ser sol•licitat pel CDR de Centelles i va ser aprovat pel ple ordinari municipal el 31 de maig de 2018,amb l'intenció de rememorar la votació pel referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta