Tempo  40 minutos

Coordenadas 215

Fecha de subida 21 de enero de 2016

Fecha de realización enero 2016

-
-
104 m
69 m
0
0,6
1,1
2,25 km

Vista 1126 veces, descargada 0 veces

preto de Pepinusbrug, Limburg (Nederland)

De abdij is gelegen in het midden van de provincie Limburg, daar waar Nederlands Limburg op de
kaart bijna op z’n smalst is. Enkele kilometers ten oosten van de abdij ligt de Duitse grens. In het westen
ligt het stadje Echt en iets verderop stroomt de rivier de Maas, met aan de overzijde België.

Het gebied waar de eerste monniken van onze abdij zich vestigden is
van oorsprong vrij moerasachtig en gelegen aan de rand van het Haeselaarsbroek. Door ontginningen werd het domein vruchtbaar
gemaakt. Enkele kwel- en moerasgebieden herinneren nog aan die
oude tijd. Door de manier waarop de monniken landbouw bedrijven is
er gaandeweg een zeer waardevol cultuurlandschap ontstaan.

Het is telkens weer verrassend om te merken hoe in dit landschap ook
zeldzaam geworden diersoorten, zoals libellen, vleermuizen, boomkikkers, dassen en hamsters, hun ruimte innemen. Van alle in Nederland in het wild levende zoogdieren komt liefst 70% voor op ons domein.

Vanuit de doorgaande weg worden de abdijgebouwen grotendeels aan het oog onttrokken door grote
bomen. Een lange oprijlaan aan weerszijden omgeven door oude kastanjebomen, door onze broeders
geplant tijdens de Eerste Wereldoorlog, leidt vanaf de weg recht naar de poort van de abdij.

Ver más external

Cisterciënsers Abdij In 1098 verlieten Robertus, zijn prior Albericus en 19 andere monniken hun benedictijner klooster, om een nieuw klooster te stichten te Citeaux. Albericus, die Robertus opvolgde als abt, legde de cisterciënser observantie vast (de beginselen en voorschriften). Stefanus gaf aan de opkomende Orde een eigen organisatie door de Carta Caritatis, de grondwet van de Orde, die de band van liefde en de eenheid tussen de verschillende kloosters bewaart. De reden voor de breuk met de benedictijner huizen was gelegen in de overtuiging dat een nieuwe start meer recht zou gaan doen aan de oorspronkelijke bedoeling van de Regel van Benedictus: een monastiek leven zou zonder enig compromis met de wereld geleefd moeten worden. Voornamelijk een te grote rijkdom had de vurigheid van het gebedsleven afgekoeld. (Kan zelfs zoiets als het zingen van de monniken niet te weelderig zijn? Te veel op esthetiek gericht zijn?) ‘Arm met de arme Christus’ was het devies. Karakteristiek was dat het eerste huis van onze Orde, Citeaux, gelegen was te Cistercië - vandaar de naam Cisterciënsers - een dal in de buurt van het Franse Dijon, terwijl de Benedictijnen vaker hun huizen op heuvels of bergen hadden. Was in de agrarische samenleving van die dagen het water in de dalen voor de boerenbedrijven ook geen logischer locatie om recht te doen aan de oproep tot handenarbeid die Benedictus aan zijn monniken deed? (Regel van Benedictus 48,1) Ons cisterciënser leven is in wezen een gemeenschappelijk beschouwend leven, waarin de stilte, de armoede en de liefde tot de broeders – zoals Jezus ons heeft liefgehad (vergelijk Johannes 15,12) – bovenal worden beschouwd als middelen, om de ziel in afzondering geschikt te maken voor de eenwording met God in mystieke kennis.

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta