Descargar

Lonxitude

1,04 km

Desnivel positivo

92 m

Dificultade técnica

Difícil

Desnivel negativo

92 m

Altitud máxima

326 m

Trailrank

59 2,6

Altitud mínima

239 m

Tipo de ruta

Circular

Tiempo en movimiento

30 minutos

Tempo

5 horas 34 minutos

Coordenadas

189

Fecha de subida

8 de marzo de 2020

Fecha de realización

marzo 2020
 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
Sé el primero en aplaudir
6 comentarios
 
Compartir
-
-
326 m
239 m
1,04 km

Vista 472 veces, descargada 6 veces

preto de El Arrabal Mas, Catalunya (España)

MINA DE LES COMES (-30m; 183 m.r.), Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat).

Imprescindible material de progressió vertical i tècniques d'espeleo. Són pous verticals fins a 20 metres de profunditat (la fondària de -30 metres és per els 10 metres de pou inundat). El recorregut total és d'uns 183 metres, amb les diverses ramificacions.

ACCÉS: Aparquem en un revolt de la pista forestal de sorra (antic CAMÍ RAL), transitable amb el vehicle des de Sant Climent de Llobregat.

Aquí mateix trobem el rastre d'un sender en baixada, que seguim a peu.

Primer localitzem un ampli pou al costat d'una tanca de ferro (possible pou de “ventilació” de 42m de vertical que en parla Espeleobloc).

Després trobem una bocamina, amb pou de ventilació al costat, que finalitza als pocs metres.

Al mig del torrent, seguint el rastre d'un sender en baixada i després girant a la dreta, localitzem l'entrada de la MINA DE LES COMES.

▪Equipat amb Multi-montis i cadenes amb argolles de ferro.
▪MATERIAL utilitzat: Corda 1x40 (P15 + P9), 7 mosquetons, 2 protectors de corda i 1 cinta.

Per arribar a la galeria penjada al mig del pou cal instal.lar passamà d'accés.

En quant al filó que s'hi extreia, podrien ser mineralitzacions ferruguinoses, malgrat no he trobat info precisa al respecte. Hi ha una altra mina a Sant Climent de Llobregat: "Can Colomers d’Abaixo", a la Riera de Salom, i on sí hi ha informació precisant el filó: "Són antigues mines situades dins unes pissarres ampelítiques del Silurià, alhora grafitoses i piritoses. Els minerals presents són grafit, marcassita, pirita, goethita, calcita, halotroiquita, melanterita i quars."

Donar les gràcies als companys espeleos i amic de Manel per la recomanació de la mina i també al Josep, per l'inestimable ajuda amb les coordenades GPS.
=====

● MINA DE LES COMES
(Informació extreta d'Espeleobloc):
"La galeria d'entrada, com gairebé tota l'excavació presenta unes dimensions habituals de poc mes d'un metre d'amplada per 1,80m d'alçada amb variacions locals de poca magnitud, excepte en punts específics on s'han produït ensorraments. Als 12 primers metres de recorregut horitzontal s'obre un pou de 19m on desemboquen diverses galeries que hem denominat en ordre descendent, galeria penjada a -2,5m, galeria intermedia a -10m, i finalment al fons de pou la galeria inferior. Per aquesta darrera s'intercepta un pou inundat que vàrem sondejar fins el 10 metres de fondària on s'arriba als -30m. punt de màxima fondaria.

El recorregut total del diversos conductes segons el sumatori de les mesures de la poligonal topogràfica és de 183m.

El pou inundat. Aquest pou rectangular i amb les parets recobertes i/o reforçades amb llastres (com a mínim en el tram visible) deuria conduir a un nou nivell d'excavació en fondària. Sondejat donà una profunditat de 10m. Fins i tot ens vam permetre la juguesca de llançar-hi una pedra per captar fotogràficament el sortidor provocat artificialment.

Els senyals d'inundació en les galeries inferiors mostren que hi ha parts que poden restar totalment negades

Formes poligonals de dessecació i impactes de goteig posterior."
(Extret d'ESPELEOBLOC).
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2017/07/mina-de-les-comes-1-sant-climent-del.html

====
● LES MINES. “L'explotació del subsòl ha estat des del segle XVIII, una pràctica comuna, de molts maçanetencs, La mineria es fornia de ma d'obra provinent, sobretot, de la pagesia, i malgrat que avui dia no quedi cap explotació oberta, encara hi ha molts homes que hi havien treballat.

Cal remarcar la diferencia entre una mina i una pedrera. Una mina és una obra subterrània mitjançant galeries i pous que permeten l'explotació d'un filó d'un mineral; en canvi, una pedrera és una explotació a cel obert i s'accedeix al mineral fent desmunts en el terreny.

Els minerals no estan distribuïts d'una manera geogràficament uniforme, per això abans de començar una explotació és necessari fer unes feines de recerca i caracterització del jaciment, que són de llarga durada, costoses i de resultats incerts. L'extracció del mineral en llocs allunyats i inaccessibles encareixen l'explotació i el transport.

Sovint els jaciments es comencen a explotar pels indrets on la llei és més rica, prop de la superfície i on els treballs són més fàcils. A mesura que les explotacions avancen a major profunditat, els problemes augmenten, perquè cal remoure més materials per obtenir la mateixa quantitat de mineral o menys, cosa que sol ser molt corrent.

Totes aquestes característiques i el preu de mercat, s'havien de tenir molt en compte per la rendibilitat d'una explotació. És ben cert que l’èxit de les extraccions, estaven condicionades per l'atzar; per això a Maçanet al llarg de la història, bona part dels projectes miners, serien abandonats tot just començades les feines. » (http://www.massanetdecabrenys.com/mines.html).
Waypoint

Revolt pista forestal (Camí Ral), on aparquem

Waypoint

Rastre de sender

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Pou

Waypoint

MINA DE LES COMES

Waypoint

Bocamina i pou

Waypoint

Fotos MINA DE LES COMES

Waypoint

Fotos MINA DE LES COMES

Waypoint

Fotos MINA DE LES COMES

Waypoint

Fotos MINA DE LES COMES

6 comentarios

Si quieres, puedes o esta ruta