Descargar

Lonxitude

22 km

Desnivel positivo

396 m

Dificultade técnica

Fácil

Desnivel negativo

436 m

Altitud máxima

53 m

Trailrank

58

Altitud mínima

-19 m

Tipo de ruta

Solo ida

Coordenadas

1046

Fecha de subida

20 de febrero de 2015

Fecha de realización

febrero 2015
Sé el primero en aplaudir
Compartir
-
-
53 m
-19 m
22,0 km

Vista 2979 veces, descargada 35 veces

preto de Amersfoort, Utrecht (Nederland)

Begin: NS Sation Amersfoort Eind: Bushalte Pothbrug Woudenberg
Een merkwaardig spoorlijntje dat van Amersfoort via Leusden naar Woudenberg loopt. Het maakte vroeger deel uit van de in 1884 geopende verbinding tussen Amersfoort en Nijmegen via Kesteren. Heel Nederland was in die tijd verwikkeld in elkaar beconcurrerende treinmaatschappijtjes, die vaak goede verbindingen in de weg stonden. Het spoor sloot bij Kesteren aan op de lijn naar Nijmegen en zo verder naar Kleef en was dus een redelijk belangrijke verbinding. Tot in de oorlog de brug over de Rijn bij Rhenen in 1940 werd verwoest en in in 1944 nog eens. De treindiensten werden werden stapsgewijs opgeheven. In 1972 was het gedaan met Woudenberg Scherpenzeel. Alleen het laatste stuk tussen Amersfoort en Leusden is nog goederenspoor voor Auto Pon.. Dit betekent dat er nog enkele malen per dag een trits auto’s per DB-locomotief uit de VW- fabrieken in Duitsland worden aangevoerd.
Ben Pon begon daar al vlak na de oorlog mee en bouwde op die manier zijn concern op. Als je dus het spoor wilt volgen, dan kun je er NIET op lopen, daarom deze wandeling via het oude Amersfoort begonnen en zoveel mogelijk langs het spoor gelopen. Dat gaat eigenlijk best goed tot na de A28, dan moeten we om wat landgoederen heen zoals Lockhorst en Heiligenberg. Lockhorst was een motte kasteel, terwijl Heiligenberg een landgoed is op de gelijknamige hogere zandrug bij de Heiligenbergbeek, die we hier ook passeren.
We komen nu snel bij de Pon gebouwen, waar gelukkig aan de Leusdense kant een strook land langs de Ponbaan loopt. Het loopt apocrief, maar het is een mooie manier om aan het echte eind van het spoor te geraken en het vervallen trace te gaan volgen.
Prachtige paden lopen langs het spoor of over het oude trace. Bij de Leusbroekerweg is het echt afgelopen met de spoorstaven en kun je prachtig wandelen over het trace inclusief een oude spoorviaduct tot aan de de spoorlijn Arnhem- Utrecht.
Hier begint het nieuwe stuk naar Rhenen, waar sinds 1981 Rhenen weer verbonden is met Utrecht-Maarn. Onze spoortocht eindigt dus hier en we keren noordwaarts terug langs het Valleikanaal, wat destijds een essentieel onderdeel vormde van de Grebbelinie. Veel monumentale sporen zie je terug in de vorm van Kazematten loopgraven en waterwerken. We lopen prachtig onverhard, dus langs de tweede Hollandse Waterlinie terug naar de N224 voor de bushalte Pothbrug, waar we nog langs de gemeentelijke watertoren uit 1937 wandelen.

Ver más external

Intersección

001 Start van de Ponlijn

Start van de Ponlijn
Ruinas

002 Amersfoort

Museum, Eemhuis, Koppelpoort, Lange Jan
Intersección

003 Arnhemseweg

Poplin kruist de Arnhemseweg
Río

004 Heiligenbeek

Heiligenbeek
Caisleán

005 Heiligenberg

Landgoed
Intersección

006 Groenezoom

Ponlijn kruist de Groenezoom
Intersección

007 Einde Ponlijn

Einde Ponlijn Tabaksteeg
Intersección

008 Leusbroekseweg

Einde spoor Leusbroekseweg
Intersección

009 Viaduct Oudenhosterlaan

Viaduct Oudenhosterlaan
Intersección

010 Einde Trace

Oudehorsterpad met Maarnboog
Río

011 Valleikanaal

Valleikanaal
Punto de información

012 Post Lambalg

Grebbelinie
Río

013 Valleikanaal Grebbelinie

Grebbelinie
Punto de información

000 Station Amersfoort

Station Amersfoort met een exacte zonnewijzer

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta