Descargar

Lonxitude

21,93 km

Desnivel positivo

433 m

Dificultade técnica

Fácil

Desnivel negativo

465 m

Altitud máxima

23 m

Trailrank

65 4,8

Altitud mínima

-27 m

Tipo de ruta

Solo ida

Coordenadas

1119

Fecha de subida

19 de marzo de 2015

Fecha de realización

marzo 2015
 • Valoración

   
 • Información

   
 • Fácil de seguir

   
 • Entorno

   
Sé el primero en aplaudir
2 comentarios
 
Compartir
-
-
23 m
-27 m
21,93 km

Vista 2986 veces, descargada 36 veces

preto de Beerschoten, Utrecht (Nederland)

Langs de Warande en Landgoederen naar Dorestad

Begin: NS station Driebergen Zeist Eind: Bushalte Steenstraat Wijk bij Duurstede
Een bijzondere spoorlijn liep er van Doorn naar Wijk bij Duurstede. Het lijntje liep over landgoed Sandenburg, waar het prachtig lopen is, maar voordat we daar zijn eerst het stuk vanaf NS Driebergen naar Doorn lopen, want dat stuk maakte deel uit van de grotere lijn naar Arnhem.
Het is een typisch Warande gebied, waar het ene landgoed na het andere landgoed elkaar opvolgen. Vaak werden stukken grond door rijkaards van bestaande Kasteelgronden afgekocht om er te gaan wonen of er een opleidingsinstituut te gaan vestigen. Zowel de katholieke als de protestantse kerken hebben hier flink aangekocht. We passeren De Reehorst in Driebergen met de Lievegoed University (Antroposofisch), waarvan in februarie2015 een hoofdgebouw is afgebrand. Vervolgens komen we langs Beukenstein en het Seminarie waar Schaepman het hooggeleerde hoofd was. Het seminarieterrein werd aangekocht van het landgoed Sparrendaal (kasteel staat er nog) en is nu woongebied voor de rijkeren.
We lopen dwars door Driebergen centrum naar De Horst, waar je kunt vergaderen en natuurlijk prachtig kunt lopen. Via de Arnhemse Bovenweg passeren we dan Het Grote Bos van Kerk en Wereld, waar ik vroeger met mijn ouders kampeerde en in de caravan mijn eindexamen HBS-B in 1968 voorbereidde. Het is verboden gebied, maar als je wilt kun je door de hekken glippen.
We raken in Doorn en passeren landgoed Beukenrode en de vermaarde Marinierskazerne, waar je niet door kunt, maar wel de stormbanen van de commando’s kunt zien. De boel gaat daar dicht en verhuist naar Vlissingen. We steken in Doorn de akelig drukke N225 over (daar liep de tram) om naar Huize Doorn te gaan. Het staat op oeroude gronden en was vroeger een waterburcht. Toen Keizer Wilhelm II, de oorlog had verloren in 1918 vluchtte hij naar het neutrale Nederland en vroeg asiel aan. Dat kreeg hij en hij verhuisde naar Kasteel Amerongen. Inmiddels kocht hij Huize Doorn op en liet 59 treinwagons aankomen om zijn optrekje in te richten. Zijn eerste vrouw stierf, maar alengs huwde hij een ander een leefde tot 1941 voort en werd met veel tam-tam door de Nazis begraven. Wilhelm hield van bomen kappen en hij was in staat eigenhandig zijn hele domein te ontbossen. Dat is nu allemaal weer aangepland. Het Huis staat vol keizerlijke spullen, die na de oorlog allemaal zijn opgeeist door de Staat de Nederlanden. Wilhelms nazaten proberen het bezit nog steeds terug te krijgen, want het was toch met eerlijk geld gekocht.
Met wat geluk verlaten we het terrein via een groot hek wat open kon en komen zo op de terreinen van Sandenburg. In feite bevinden zich hier meerdere landgoederen en is het huidige neogotische complex van 1861. Het trammetje liep vanaf de Van Sandenburglaan dwars door de landerijen en sloot bij Cothen weer aan op de provinciale weg. Vlak bij Sandenburg vinden we kasteel Walenburg, en het Donjon wat er van over is, is echt oud. Het dateert van de 13de eeuw en is in het bezit van de Van Lynden Van Sandenburgs. Die familie woont er al zo’n 250 jaar.
We steken de Langbroekerdijk over en zig-zaggen door het prachtige natuurgebied van Groenestein door laantjes en weilanden naar het Kromme Rijnpad. De tram die op de N229 liep laten we voor wat het is, want we volgen de Kromme Rijnloop naar Wijk bij Duurstede (Dorestad), een stad met een ongekende historie die teruggat tot de Romeinse tijden, want Wijk gaf via de Rijn toegang tot het noorden (Amere, Ijsselmeer).
We eindigen de tocht op Markt, het hart van Wijk.

Ver más external

Árbol

01 Beukenstein

Landgoed Beukenstein in Driebergen
Caisleán

02 Seminarie Rijsenburg

Standbeeld Dr. Schaepman voor het oud-seminarie Rijsenburg
Caisleán

03 Sparrendaal Driebergen

Landgoed Sparrendaal met oorlogsmonument
Sitio relixioso

04 Hoofdstraat

Hoofdstraat Driebergen (Hoek Traay) met kerk. Tramway
Árbol

05 De Horst

Landgoed en conferentiecentrum de Horst Driebergen
Árbol

06 Landgoed Beukenrode

Landgoed Beukenrode in Doorn
Intersección

07 Woestduinlaan Doorn

Watertoren bij de Mariniers aan de Woestduinlaan in Doorn
Intersección

08 N225 Doorn

N225 in Doorn. Hier zou de tram gelopen kunnen hebben
Sitio relixioso

09 Cultuurhuis Doorn

Ingang park en Cultuurhuis met kerk Doorn
Caisleán

10 Huize Doorn

Huize Doorn met buste van de Keileem (Wilhelm II)
Río

11 Warterplantenwijk Doorn

Langs de "Dotter" in Doorn
Caisleán

12 Sandenburg en Walenburg

Kastelen Sandenburg en Walenburg (Langbroek)
Árbol

13 Groenestein

Landgoed Groenestein

2 comentarios

 • Bo Balder 1 jun. 2016

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Prachtige route door landgoederen.

 • Foto de Aart Jan

  Aart Jan 19 abr. 2020

  He realizado esta ruta  ver detalle

  Bijzonder mooie wandeling over bekende en, heel leuk, voor mij deels ook onbekende paden en wegen. Enkele opmerkingen. Bij N52 02.881 E5 19.269 moet je een hekje overklimmen wat een illegale actie lijkt. Maar later blijk je wel gelopen te hebben op het terrein van een landgoed waar het is toegestaan. En de route tussen N52 01.984 E5 20.619 en N52 01.699 E5 20.235 was afgesloten. Niet overklimbaar hek en vergrendeld met een ketting. Misschien is dat tijdelijk en het was op te lossen met een stukje omlopen. Bedankt voor deze mooie en social distancing vriendelijke wandeling!

Si quieres, puedes o esta ruta