Tempo  7 horas 35 minutos

Coordenadas 1379

Fecha de subida 28 de octubre de 2019

Fecha de realización agosto 2011

-
-
1.026 m
659 m
0
6,2
12
24,76 km

Vista 29 veces, descargada 1 veces

preto de Fonsagrada, Galicia (España)

Etapa 7a ... dia 19 d'Agost: Avui el dia s’ha llevat clar, però amb boira al fons de la vall, que a mesura que ha passat les hores s'ha aclarit. Aquesta primera etapa enterament gallega segueix bàsicament els mateixos paràmetres que per terres asturianes, caminant per pistes de terra, seguint l'eix de la carretera LU-530, amb desnivells continus encara que, en general moderats (amb l'excepció de la tremenda pujada a A Lastra). O Cádavo és la capital del Concello de Baleira i està centrada principalment en la restauració: El butelo és un plat típic de la comarca elaborat amb costelles de porc amanides amb sal, all i pebre vermell. Un altre plat popular és el lacón amb cachelos i grelos (el brot del nap que es recol·lecta just abans de la floració). En el seu terme neixen importants rius, com el Eo, que desemboca a Ribadeo i el Neira.
De A Fonsagrada se surt baixant per la carretera provincial LU-530 i de seguida s'arriba al llogaret d'O Padrón per una desviació a la dreta, passant pel costat de la seva església. Després de creuar diverses vegades la carretera, es passa per la Fonte do Pastizal, magnífica pineda amb zona de pícnic. L'itinerari com sempre, porta a passar per un reguitzell de petits llogarets, amb cases més o menys disseminades, com Vilardongo, Pedrafitelas, on hi ha un mirador sobre la vall. Una mica més endavant seguint un corriol, s'arriba a Montouto, i a la sortida, prosseguint per una pista, s'afronta l'ascensió fins a un coll. L'entorn és idíl·lic i es respira una agradable sensació de plenitud. Al davant, coronant la Serra Do Hospital, el Parc Eòlic de A Carba en filera, provocant una certa afectació paisatgística, però, a més de generar energia elèctrica neta i autòctona, és una font de riquesa per a aquestes zones rurals. Se segueix el pausat ascens fins el Alto de Montouto, on es troben les ruïnes d'un antic hospital de pelegrins i una senzilla capella i a pocs metres, les grans pedres del que va ser el dolmen neolític Pedras Dereitas sobre el camp obert. Aquí s'inicia la baixada pel vessant oposat, per pista de terra i, ara sí, amb forta pendent. Les vistes, com sempre són espectaculars, arribant a Paradavella, on al bar / botiga Casa Fonda a peu de camí, es fa una parada per esmorzar, recuperant forces.
Retornat altre cop al camí, aquest segueix per un viarany a mà dreta que recorre el vessant de la Serra Dóna Lastras, un bell i fatigós tram, amb tobogans i diversos cursos d'aigua, finalitzant en la pròpia carretera per després de creuar-la, baixar fins A Calzada, i immediatament A Degolada i continuar fins Couto on poc després comença la duríssima pujada a A Lastra, coneguda com la Cuesta del Sapo, d'una mica més d'un quilòmetre, a través d'un camí de terra en bon estat ... potser la rampa amb més pendent de tot el Camí Primitiu donant entrada a A Lastra.
Es creua per carretera A Lastra i es pren al final del poble una pista forestal a l'esquerra que puja al Alto de Fontaneira, desembocant un cop més a la carretera. Transitant per ella mig quilòmetre s'arriba a Fontaneira, on hi ha un bar.
Des de Fontaneira i en lleugera pujada, s'avança per pistes obertes a l'esquerra de la carretera, fins a arribar al Alto de Caballín. Passat aquest prenem a la dreta una pista forestal, llarga i recta, que creua una pineda, arribant poc després al “Campo da Matanza”, planell on la llegenda situa el sagnant combat lliurat entre l'exèrcit d'Alfonso II i els musulmans en any 813
Finalment, en contundent baixada, s'arriba a O Cádavo. Just a l'entrada es troba l'alberg de pelegrins de la Xunta O Cádavo on es pernocta ... i demà, més !!


Etapa 7ª... día 19 de Agosto: Hoy ha amanecido despejado, pero con niebla en el fondo del valle, que a medida que pasen las horas se irá abriendo. Esta primera etapa enteramente gallega sigue básicamente los mismos parámetros que por tierras asturianas, caminando por pistas de tierra, siguiendo el eje de la carretera LU-530, con desniveles continuos aunque, en general, moderados (con la excepción de la tremenda subida a A Lastra). O Cádavo es la capital del Concello de Baleira y está centrada principalmente en la restauración: El butelo es un plato típico de la comarca elaborado con costillas de cerdo aliñadas con sal, ajo y pimentón. Otro plato popular es lacón con cachelos y grelos (el brote del nabo que se recolecta justo antes de la floración). En su término nacen importantes ríos, como el Eo, que desemboca en Ribadeo y el Neira.
De A Fonsagrada se sale bajando por la carretera provincial LU-530 y en seguida se llega a la aldea de O Padrón por un desvío a la derecha, pasando junto a su iglesia. Tras cruzar varias veces la carretera, se pasa por la Fonte do Pastizal, magnífico pinar con zona de picnic. El itinerario como siempre, lleva a pasar por una retahíla de pequeñas aldeas, con casas más o menos diseminadas, como Vilardongo, Pedrafitelas, donde existe un mirador sobre el valle. Un poco más adelante siguiendo una senda, se llega a Montouto. Y a la salida, prosiguiendo por una pista, se afronta la ascensión hasta un collado. El entorno es idílico y se respira una agradable sensación de plenitud. Delante, coronando la Serra Do Hospital, el Parque Eólico de A Carba en hilera, provocando una cierta afectación paisajística, sin embargo, además de generar energía eléctrica limpia y autóctona, es una fuente de riqueza para estas zonas rurales. Se sigue el pausado ascenso hasta el alto de Montouto, donde se encuentran las ruinas de un antiguo hospital de peregrinos y una sencilla capilla y a pocos metros, las grandes piedras de lo que fue el dolmen neolítico Pedras Dereitas sobre el campo abierto. Aquí se inicia la bajada por la vertiente opuesta, por pista de tierra y, ahora sí, con fuerte pendiente. Las vistas, como siempre son espectaculares, llegando a Paradavella, donde en el bar/tienda Casa Mesón a pie de camino, se hace un alto para desayunar, recuperando fuerzas.
Retornado otra vez al camino, éste sigue por un sendero a mano derecha que recorre la vertiente de la Serra Da Lastras, un bello y fatigoso tramo, con toboganes y varios cursos de agua, finalizando en la propia carretera para después de cruzarla, bajar hasta A Calzada, e inmediatamente A Degolada y continuar hasta Couto donde poco después empieza la durísima subida a A Lastra, conocida como Cuesta del Sapo, de algo más de un kilómetro, a través de un camino de tierra en buen estado…quizás la rampa con más pendiente de todo el Camino Primitivo dando entrada a A Lastra.
Se cruza por carretera A Lastra y se toma al final del pueblo una pista forestal a la izquierda que asciende al Alto de Fontaneira, desembocando una vez más en la carretera. Transitando por ella medio kilómetro se llega a Fontaneira, donde hay un bar.
Desde Fontaneira y en ligera subida, se avanza por pistas abiertas a la izquierda de la carretera, hasta alcanzar el Alto de Caballín. Pasado este tomamos a la derecha una pista forestal, larga y recta, que cruza un pinar, llegando poco después al “Campo da Matanza”, altiplanicie donde la leyenda ubica el sangriento combate librado entre el ejército de Alfonso II y los musulmanes en año 813
Finalmente, en contundente bajada, se llega a O Cádavo. Justo a la entrada se encuentra el albergue de peregrinos de la Xunta O Cádavo donde se pernocta…y mañana, más!!
Arquitectura religiosa

O Padrón, iglesia de San Xoán

fuente

Fonte Do Pastizal

panoramica

Mirador

Arquitectura religiosa

Hospital de Montouto, ruinas del Hospital y capilla del Apóstol Santiago

Avituallamiento

Paradavella, Casa Mesón

Arquitectura religiosa

Paradavella, iglesia de San Xoán

Arquitectura religiosa

A Lastras, iglesia de San Xoán

cima

Alto Da Fontaneira

Arquitectura religiosa

Fontaneira, iglesia de Santiago

Waypoint

Monte Da Matanza

refugio

O Cadavo, albergue de peregrinos y final de etapa

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta