Tempo  6 horas 12 minutos

Coordenadas 4704

Fecha de subida 23 de octubre de 2017

Fecha de realización octubre 2017

-
-
172 m
-2 m
0
6,9
14
27,57 km

Vista 560 veces, descargada 10 veces

preto de Tarragona, Catalunya (España)

Aquesta ruta ve nèixer de la voluntat de veure, per primera vegada, l’aquaducte romà de les Ferreres ( també conegut com a Pont del Diable) de Tarragona. La primitiva idea era la de lligar, mitjançant una caminada, la pedrera romana del Mèdol amb el Pont del Diable. A més volía fer una caminada lineal que anés de Tarragona a Altafulla pel que, com que anava sol, m’obligava a utilitzar el tren com a mitjà per arrivar de casa al punt d’inici de la ruta i del punt a on acaba la caminada fins a casa . Anar de l’estació de Tarragona cap al Pont del Diable m’obligava a traspassar tota la ciutat deTarragona, total que vaig optar per afaigir-hi els elements més destacats de l’época romana que encara es conserven a Tarragona. L’únic problema, al meu emtendre, es que el resultat de tot ha donat lloc a una ruta molt llarga; cal avisar que als 27,5 km. que marca Wikiloc s’hi haurà d’afegir aproximadament el km. que hi ha des de la Vila Romana dels Munts ( Altafulla) fins a l’estació de Renfe ( jo havia passat per l’estació de Renfe per comprovar els horaris, abans d’arribar-me a Els Munts, pel que vaig decidir no gravar la tornada).

Per les seves característiques aquesta es una ruta amb una bona quantitat d’asfalt i el que no vaig fer per trams asfaltats ho vaig fer, generalment, seguint una ample pista sota la que passa una conducció de gas. Es una pista que et permet anar a molt bon ritme i que té trams molt divertits amb molta pedra. Es una ruta per fer amb calçat de senderisme, no es recomanable fer servir vambes.

He aprofitat la ruta per creuar els pobles de Ferràn i Altafulla amb la voluntat de gaudir dels seus castells de l’edat mitja i dels seus carrers i racons. També he baixat al bonic passeig marítm d’Altafulla.

Crec que m’ha sortit una ruta llarga, però plena de punts d’interés. En concret s’hi poden veure els monuments romans següents:
Amfiteatre romà de Tarragona, parts del Circ Romà, la Torre del Pretori, Parts del Fòrum, la Torre de l’Audiència, parts de la muralla, restes del teatre Romà, la terma romana dels jardins del Vapor, l’aquaducte de les Ferreries, la pedrera del Mèdol i la Vil-la romana dels Munts.
Edificio de interés

Amfiteatre romà

Edifici de planta elíptica de 62,5 x 38,5 mts. Sembla que es del segle II d.C. S’hi organitzaven dos tipus d’activitats : lluites de gladiadors i lluites o caceres de feres. A més era el lloc a on s’ajusticiaven els condemnats a mort. ( informació obtinguda de la plana del Museu Històra de Tarragona)
Edificio de interés

Circ Romà i Torre de les Monges

El circ va ser l’espectacle de masses més popular del món romà. En aquest recinte es disputaven les curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls. Es un edifici de finals del segle I dC. Tenía unes dimensions aproximades de 325x 100-115 mts. Es va construir damunt de potents voltes de ciment que complien una doble funció: per una banda, eren la fonamentació sobre la que descansaven ls grades, les escales i la plataforma superior; de l’altra, servien de corredors interns que possibilitaven la distribució dels espectadors per tot l’edfici. ( informació obtinguda de la plana del Museu d’Història de Tarragona, MHT) La Torre de les Monges es part de la Muralleta que va manar construir en Pere el CEremoniós l’any 1369 per defensar la ciutat. Es va construir davant del que era la façana del Circ Romà. Entre les construccions defensives destaca la Torre de les Monges.
Edificio de interés

Torre del Pretori

La Torre del Pretori s una construcció del segle I dC destinada a allotjar una escalinata monumental que comunicava el Circ amb el pòrtic del Fòrum Provincial. A l’êpoca medieval va ser castell residência reail
Edificio de interés

Mur perimetral del Fòrum Provincial

El Fòrum Provincial es va construir a l’any 73 dC a la art alta de la ciutat. Tenia la funció de dirgir la província des del punt de vista polītc i econòmic. Es creu que la seva superfície torales devia acostar a les 7,5 ha. S’artculava en dues terrasses, a la superior esva situar el recinte de culte imperial i a sota la plaça de representació. ( informació obtinguda del MHT)
Arquitectura religiosa

Catedral de Tarragona

Preciosa edificació religiosa. Sembla que es es va començar a construir a finals del segle XII i es va acabar al segle XV.
Edificio de interés

Graderies del Circ Romà

Edificio de interés

Ajuntament de Tarragona

Edificio de interés

Audiência Provincial, volta del Pallol i Portal del Roser

L’antiga Audiência es un edifici neoclàssic construit a l’any 1826. Al seu interior es conserven estructures romanes de la Torre que hi havia en aquesta Zona que era semblant a la del Pretori. Aquesta torre permetia superar el desnivell que hi havia entre el Fôrum Provincial i el Circ La Volta del Pallol formava part de les construccions del costat occidental de la gran plaça d’Administració del Fòrum Provincial de Tàrraco. L’edifici actual es d’origen medieval. Sembla que el Portal del Roser va ser obert a l’edat mitjana a la muralla romana per donar accės a la ciutat
Edificio de interés

Camp de Mar i muralla romana

Tram de la muralla romana
Edificio de interés

Torre del Tintoré

Una de les torres que es conserven de la “Muralleta “ construída en época medieval
Edificio de interés

Fòrum de la Colònia

Va ser el centre neuràlgic de Tarraco. Hi duien els carrers principals i s’hi concentrava tota l’activitat pública pel que es va convertor en un punt de trobada i reunió se les élits locals. També s’hi va desenvolupar tota l’activitat administrativa pel que va ser el cor de la vida social i política de la colònia. ( informació obtinguda de MHT)
Edificio de interés

Teatre romà

Construit en época d’August a les proximitats del Fòrum de la Colònia. Està bastant malmés
Edificio de interés

Terma romana

Aquí hi ha les restes d’una terma romana
foto

Rambla Nova

Imatge dl monument als Castellers, a la Rambla Nova de Tarragona
Intersección

Deixem la ciutat

foto

Cami que seguim

Intersección

Agafo corriol dreta

Aquí vaig girar una mica a la dreta per agafar un corriol, el que es veu a la part dreta de la fotografia
Túnel

Diu que es acces privat. Només servei autopistes

Sembla que jo em vaig equivocar uns centenars de metres abans i vaig deixar el camí correcte per accedir al Pont del Diable. Aquí hi ha aquesta porta giratòria d’accés a un túnel que permet travessar l’autopista que té un avís de prohibició de pas. En aquest punt només hi ha això per anar a l’altre cantò de l’autopista.
Ponte

Aqüeducte de les Ferreres

Aquest aqüeducte va ser construit el en el segle I dC. Recollia l’aigua de Puigdelfí i la portava a TArraco. Té dues filades d’arcades superposades construïdes amb carreus. L’arcada inferior té 11arcs de 6,3 metres de llum per 5,7 d ‘alçada. La superior es de 25 arcades de dimensions semblants. Té 217 metres de llargada i 25 mts. d’alçada màxima ( informació obtinguda de MHT)
Información

Pista

Al sortir de l’Aqüeducte de les Ferreres, s’agafa aquesta pista que, de fet, segueix la conducció del gas. La seguirem quasi fins arribar a la Pedrera del Mèdol
Información

Arbres que quasi tallen el pas

Hi ha punts en aquesta zona en que hi ha molts arbres caiguts que obliguen a buscar camíns alternatius. Això durarà uns centenars de metres, potser fins i tot un km.
Información

Cami i bosc

Aspecte del camí en aquest punt. El bosc, en aquest racó, es molt bnic.
Intersección

Giro esquerra

Edificio de interés

Mas de Sorder

La fotografia adjunta mostra l’edficació més espectacular d’aquest mas. ( per a més informació buscar Mas d’en Sorder a tarracowiki.cat)
Edificio de interés

Torre del Mas de Cusidó

Edifici enrunat en el que sobresurt la torre,torre que sembla que podria ser del segle XV
Sitio arqueolóxico

Pedrera del Mèdol

Es la més espectacular per les seves dimensions i estat de conservació de la desena de pedreres que es conèixen a Tarragona. Té més de 200 mts de llargada una amplada que oscil-la entre 10 i 40 mts. L’agulla central de 16metres marca la cota inicial de la roca abans de començar la seva explotació. Es calcula que en van sortir més de 50.000 m3 de pedra. Es una pedra molt fàcil de treballar i es va fer servir per construir un gran nombre dels edificis romans de Tarraco. El trasllat de la pedra es va fer per la Via Augusta. Es creu que aquesta pedrera també va ser utilitzada a l’època medieval ] nformació obtinguda de MHT)
Caisleán

Vista del Castell de Ferràn

Caisleán

Castell i carrers de Ferràn

Castell que es remunta al segle XI, quan era només una torre de vigilància. Es va convertir en un palau resisencial a partir del segle XVII. Es una construcció gòtico-renaixentista ( informaciò extreta de poblesdecatalunya.cat) Sembla que es de propietat privada i no es visitable
Caisleán

Castell d’Altafulla

També conegut com a Castell dels Montserrat es un palau que data del 1059. L’edifici actual data, fonamentalment del segle XVI. Es de propietat privada ( informació obtinguda a partir de altafullaturisme.cat)
Caisleán

Torre d’Altafulla

Información

Carrers d’Altafulla

Altafulla està considerat un dels pobles més bonics de Catalunya i la veritat es que crec que s’ho mereix. Els carrers que hi ha a prop del castell estàn plens de racons esplêndits, amb portalades dels anys 1700 i la cara que dòna al mar, amb el seu magnífic passeig, també es una altre ubicació que fa que aquest poble estigui molt ben considerat per la seva bellesa.
foto

Passeig marítim d’Altafulla

Edificio de interés

Vil-la romana dels Munts

Sempre que hi vaig la trobo tancada per alguna o altre raò. Avui perquè era dilluns i els dilluns la vil-la està tancada. Segons tarragonaturisme.cat aquesta vil-la es va edificar, probablement, n el segle I dC. i va estar ocupada fins al VI o VII. La riquesa se les estàtues, paviments i pintures murals i columnes de marbre que s’hi han trobat no deixa cap mena de dubte de l’importància del aeu propietari, un alt càrrec de l’Administració de Tàrraco. Part d’aquests materials es troben al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Comentarios

    Si quieres, puedes o esta ruta