Tempo  6 horas 38 minutos

Coordenadas 2354

Fecha de subida 3 de febrero de 2018

Fecha de realización diciembre 2017

-
-
267 m
97 m
0
6,1
12
24,57 km

Vista 213 veces, descargada 1 veces

preto de Eygelshoven, Limburg (Nederland)

Mooie wandeling van Eygelshoven naar Aachen, waar je de trein kunt pakken voor de terugreis (1 keer per uur, 25 minuten reistijd, winter 2017-2018). Op een groot deel van de route loop je langs de Anstel of Amstelbach. Highlights zijn de Anstelvallei en het Amstelbachtal, de Bergehalde Wilsberg, de Lousberg, en het centrum van Aachen. Ik heb deze route in december gelopen en dan is er een grote kerstmarkt in Aachen. Horeca aan de route met name in Aachen, op de Lousberg (draaitoren), en in Eygelshoven.
De wandeling start bij station Eygelshoven Markt, waar je langs de weg kunt parkeren. Je loopt door het centrum naar het Bergbos, waar je langs de Anstel loopt en vervolgens de berg beklimt tot de N299. Je loopt hier langs tot het viaduct om vervolgens aan de andere kant af te dalen richting het stuwmeer Cranenweyer. Je loopt door beukenbossen, langs de beek en langs diverse meren door de Anstelvallei tot kasteel Erenstein, waar je over de binnenplaats loopt voor een kijkje. Je vervolgt je weg langs de Anstel, kruist de Kerkradersteenweg en loopt het hellingbos Hambos in. Je kruist de Hambosweg en loopt de heuvel op naar de Hamboskapel. Vanaf hier brengt een pad je terug naar de Hambosweg, je kruist het spoor en de N300, en daalt af naar de grens. Hier stroomt de Anstel/Amstelbach weer. Een brug brengt je in Duitsland. Parallel aan de grens volg je het dal die je langs twee (kasteel)hoeven voert. Na Gut Obermühle loop je over een aantal veldwegen om weer opnieuw in het Amstelbachdal te komen. Je loopt kort daarna een stukje door Kohlscheid, om vervolgens de mijnberg Bergehalde Wilsberg te beklimmen. Boven ligt van stenen een soort ‘bull’s eye’, en heb je een mooi uitzicht. Je daalt de mijnberg weer steil af om de Amstelbach over te steken bij enkele stapstenen. Je loopt om de mijnberg heen naar Uersfeld. Hier volg je een voetpad langs de beek tot in Richterich. Je loopt door Richterich via Schloss Schönau en een viaduct over de A4 naar Laurensberg. In Laurensberg loop je naar Höhenpromenade, een wandel pad op een voormalig spoor tracé. Je komt langs Schloss Rahe dat grotendeels achter bomen verscholen gaat. Op het einde van de Höhenpromenade staat een schommel en heb je een uitzicht op de Lousberg. Om bij de Lousberg te komen loop je om langs de Schwarzbach en de autoluwe Rütscher Straße. Je beklimt de Lousberg aan de noordwestelijke kant waar een uitzichtpunt is Bei den zwölf Aposteln. Over de heuvelrug loop je langs de Drehturm naar het uitzichtpunt bij de obelisk aan de oostelijke zijde. Je daalt af en beklimt de Salvatorberg voor een bezoekje aan de Sankt Salvator. Vervolgens loop je Aachen in naar de Markt. Via Katschhof en Münsterplatz loop je naar de ingang van de Dom. Vervolgens loop je via de bronzen beeldengroep ‘Kreislauf des Geldes’ naar de Elisenbrunnen. Vandaar is het nog ongeveer 800 meter naar het Haubtbahnhof.
Arquitectura religiosa

Aachener Dom

De beroemde Aachener Dom, de voormalige hofkerk van Karel de Grote, met o.a. de Karlsschrein.
Información

Amstelbach oversteekplaats

Je steekt hier de Amstelbach over op enkele stapstenen.
Información

Amstelbachtal

Dal van de Amstelbach met hellingbossen ten oosten en akkers ten westen.
Información

Amstelbachtal bij Kohlscheid

Je komt hier opnieuw in het Amstelbachtal
Información

Anstelvallei

Vallei van de Anstel, mooi natuurgebied ten westen van Kerkrade. Je loopt langs verschillende meren, en ook stukken langs de beek.
Información

Bergbos

Bos ten zuiden van Eygelshoven
Información

Bergehalde Wilsberg

Oude mijnberg die je kunt beklimmen. Bovenop is van stenen een soort 'bull's eye' gemaakt (op Google satellietfoto goed te zien).
Ponte

Brug Amstelbach

Brug over de Anstel/Amstelbach, die hier een stukje de grens vormt.
Información

Drehturm Aachen

Draaitoren op de Lousberg. Je hebt bovenop een mooi uitzicht en je kan lekkere taartjes eten (let wel op de openingstijden).
Edificio de interés

Elisenbrunnen

Bij de Elisenbrunnen komt zwavelhoudend water naar boven. Er is een gebouw met zuilen omheen gezet
Información

Geuchterhof

Información

Hambos

Je loopt hier het Hambos in, een hellingbos aan de rand van het plateau van Kerkrade. Je loopt parallel aan de Anstel langs de helling.
Arquitectura religiosa

Hamboskapel

Kapel in het Hambos
Parada de tren

Hauptbahnhof Aachen

Hoofdstation. Toen ik deze wandeling maakte ging één keer per uur een trein naar Eygelshoven Markt, waarbij je moet overstappen in Herzogenrath. Je kunt bij de automaten een kaartje kopen; je moet dan wel internationale reizen selecteren. Kijk op de site van de Deutsche Bahn (https://www.bahn.com/en/view/index.shtml) voor de actuele dienstregeling.
Información

Heyden

Kasteelhoeve
Información

Höhenpromenade

Wandelpad op hoogte over voormalig spoortracé. Onderweg moet je naar een weg afdalen en weer terugklimmen naar het wandelpad. Op het einde vind je een grote schommel
Información

Kasteel Erenstein

Kasteel Erenstein
Información

Katschhof

Plein tussen Dom en Rathaus
Información

Kreislauf des Geldes

Bronzen beeldengroep
Información

Langs de Schwarzbach

Je loopt hier langs de Schwarzbach en dan een stukje naar een waterbekken, waar je onder de Kohlscheider Strass doorloopt richting Rütscher Straße
panoramica

Lousberg

Uitzichtpunt aan de zuidoost kant van de parkachtige heuvel ten noorden van Aachen. Met obelisk.
panoramica

Lousberg - Bei den zwölf Aposteln

Uitzichtpunt aan de noordwest kant van de Lousberg
Información

Markt

De Markt ligt voor het Rathaus
Información

Münsterplatz

Plein ten zuiden van de Dom
Información

Rütscher Straße

Autoluwe asfaltweg met mooie uitzichten op de Lousberg en richting het noorden
Arquitectura religiosa

Sankt Nikolaus

Kerk op weg naar de Markt
Arquitectura religiosa

Sankt Salvator

Kerk op de Salvatorberg
Información

Schloss Schönau

Kasteel in Richterich. Nu een restaurant. Omringd door park
Lago

Stuwmeer Cranenweyer

Stuwmeer in de Anstel
Información

Uersfelder Voetpad

Voetpad van Uersfeld naar Richterich langs de Amstelbach
Información

Veldwegen

Je loopt hier een stukje over veldwegen met mooie vergezichten. Er is hier geen pad langs de Amstelbach.
Información

Viaduct A4

Wandel-en fiets viaduct over de A4

Si quieres, puedes o esta ruta